Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Jan Amos Komenský

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Autorem je Michal Soukup (migon@atlas.cz)
Referát/slohovou práci je možno uveřejnit pouze na stránkách www.maturita.cz jehož provozovatelé mají výhradní právo na distribuci na internetu.
Jakékoliv jiné využití kromě odevzdání ve škole či použití jako podkladů pro jiné práce bude bráno jako porušení autorských práv, které se na toto dílo vážou.
Tato práce byla hodnocena známkou 1. :-) .
PS: kontrolujte po mě pravopisné chyby jsem na CJ prase.

Jan Amos Komenský



Narodil se na Moravě roku 1592 a zemřel v Holandsku roku 1670. Místo jeho narození není známo a odhadují se tyto města : Komeň, Nivnice a Uherský Brod. Také jeho rodiče neznáme. Všeobecně se uvádí, že jeho otcem je Martin Komenský a matka Anna. Oba rodiče záhy po sobě zemřeli na epidemii. Komenskému bylo 12 let a po smrti rodičů se o něj starala teta. Vyššího vzdělání se mu dostalo až v šestnácti letech na přerovské Bratrské Akademii, fungující pod ochranou Karla staršího ze Žerotína. Jako žák byl velmi nadaný,a tak během tří let udělal školu (Akademii navštěvoval v l. 1608–11). V letech 1611–13 studoval vysoké škole v Herbornu, kde přijal jméno Amos. A poté krátce pobyl na univerzitě v Heidelbergu. Poté byl vyslán do Německa. To byl tehdá zavedený zvyk, že každé dítě, které se vyučilo, šlo do ciziny kde nasbíralo zkušenosti. V Německu mladý Komenský vyrobil mapu Moravy.
Zanedlouho se z ciziny vrátil zpět a byl rektorem přerovské školy, na níž předtím studoval. V tomto období psal své první spisy (historické a encyklopedické). Po vysvěcení odešel na Fulnek, (zde se oženil) kde vedl bratrskou školu a stál v čele bratrského sboru.
V l. 1622–27 prožívá nejtěžší období svého života; v období pronásledování nekatolíků po porážce českých stavů (bitvě na Bílé hoře) ztrácí své nejbližší a žije ve vlasti jako psanec. Nejbezpečnější úkryt našel na brandýsském panství Karla st. ze Žerotína, kde psal, především Labyrint světa a ráj srdce. V době jeho skrývání mu zemřela žena.
Oženil se podruhé a odešel z našeho území. Tehdy věřil, že se sem ještě někdy vrátí, ale to se mu nesplnilo.
Jeho první kroky ve vyhnanství vedly do polského města Lešna. Jako učitel tam učil a současně vypracovával knihu nazvanou REFORMATORIUM. V této knize naznačil touhu změnit celosvětový systém školství. Tehdy už byl natolik známá osobnost, že v roce 1641 je pozván anglickým parlamentem do Anglie. Komenský přijíždí do Londýna,ale dlouho se zde nezdržel, protože vypukla v Anglii válka. Za zmínku stojí pouze seznámení Komenského s vynikajícím grafikem Hollarem. Právě Hollar vytvořil věrný Komenského portrét.
Mezinárodně uznávaný Komenský byl také přizván do Ameriky a kardinál Richelieu (rišelié) ho lákal i do Francie. Tam také měl reformovat školství.
Mimo jiné odešel do Švédska. Jeho pobyt sponzoroval bohatý švédský obchodník. Ten však vyžadoval, aby Komenský jenom vyučoval . Právě proto za 6 let Komenský odchází.
Za zmínku stojí jen fakt proč se vlastně Komenský do Švédska odebral: Komenský věřil , že mu švédové pomohou vrátit se domů. Ze Švédska se vrací do Lešna.
Byl také pozván do Maďarska do města Sárospatak. Zde bylo školství asi na té úrovni,že do škol chodili jen ti bohatí a právě oni byli hrozně líní. Aby je nadchnul pro učení, vypracoval Komenské Orbis Pictus /svět v obrazech /. Tato moderní kniha se stala brzy bescelerem a byla přeložena do jedenácti jazyků. Další dílo pro školáky na sebe nenechalo dlouho čekat. Škola Hrou je kniha plná divadelních dramat. Žáci se je učili hrát na jevišti a v kontextu těchto her byla zakódována učební látka. Toto bylo na tehdejší dobu velmi moderní.
Z Maďarska se opět vrací do Lešna a to byla chyba. Došlo totiž k obléhání města Švédy. Poláci město zapálili a v požáru přišel Komenský o své veškeré osobní věci. Co neshořelo, bylo polito vodou a inkoust se rozpustil.
Představme si jak musel být Komenský nešťastný, protože mu požár sebral všechny hmotné statky i ženu. To vše se stalo roku 1648.
Komenský opět odjíždí, tentokrát do Amsterodamu. Tam z různých důvodů nebyl moc šťastný. K tomu vypukla válka mezi Anglií a Holandskem . Komenský tedy vypracoval mírovou dohodu Anděl míru. Také se říká ,že zde počtvrté našel ženu.
V roce 1670 tento mezinárodně uznávaný člověk vydechl naposled. Bylo mu 78 let. Jeho přítel kněz ho pochoval v Naardenu. Je zde malý kostelík, který náleží českému státu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT